De Kamper Kogge : Varend erfgoed !

Datum Zaterdag 12 en zondag 13 augustus 2017
Tijd 11.00 - 17.00 uur
Locatie Oosterhaven
Toegang

Zaterdag: Gratis, donatie is welkom!
Zondag: Tegen geringe vergoeding

Nederland en water zijn al eeuwenlang nauw met elkaar verbonden. Met de Kamper Kogge herleeft een boeiend en turbulent deel van het grootse maritieme verleden van ons land en van de stad Kampen.

De Kamper Kogge is het oudste varende schip van Nederland, een exacte reconstructie van een authentieke kogge uit 1340. De komst van deze 'kustvaarder van de middeleeuwen' betekent een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de scheepsbouw en vormt een cruciale schakel in de opbloeiende handel in Noord-Europa.

Kamper Kogge

Diep donkerbruin eikenhout, één mast en een zeil. Bovenop het schip torent een kasteel dat aan de Vikingen doet denken. De Kamper Kogge is in deze tijd bepaald geen alledaagse verschijning. De Zwarte Dame uit Kampen is dan ook het oudste, nagebouwde, varende schip van Nederland. Internationaal behoort zij tot een select gezelschap van een vijftal koggen: de Lisa von Lübeck, de Ubena von Bremen, de Kieler Hansekogge, de Poeler Kogge Wissemara en de Pommern Kogge. De Kamper Kogge is een exacte reconstructie van een authentieke kogge uit 1340, gevonden na de drooglegging van de Flevopolders. De bouw van de Kamper Kogge begint op 17 juni 1994 op een terrein aan de IJssel bij de Oude Buitenhaven, de huidige Koggewerf. Op 1 november 1997 wordt het schip onder veel belangstelling gedoopt en te water gelaten: na honderden jaren weer een kogge in de IJssel! Daarna volgt in 1998 de afbouw en de bevestiging van zeil en tuig. Tijdens de bouw is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van materialen en technieken die scheepsbouwers in de middeleeuwen ook gebruikten. Volgens wetenschappers is de Kamper Kogge de meest originele van alle koggen die tot die tijd zijn gebouwd.

Sindsdien bevaart de Zwarte Dame de wateren in binnen- en buitenland. Het schip is een welkome gast op tal van evenementen, maakt talloze dagtochten met groepen en vele korte en langere reizen. In 2004 wordt dé vaartocht van de middeleeuwse koggen, de Ommelandvaart, gemaakt en in 2015 steekt de Kamper Kogge voor het eerst de Noordzee over naar Engeland. Overal waar het schip verschijnt, trekt het de aandacht en steelt het de show.

Kogge

Varend cultureel erfgoed dat tot leven komt op de Koggewerf in Kampen en op 11, 12 en 13 augustus tijdens de Westfriese Waterweek in Medemblik.Zeil Kamper Kogge

 

Kamper Kogge

 

Tags: historisch, Kamper Kogge, schip, varenderfgoed

Datum banner Westfriese waterweken 2017